2,5 miljoen voor oplossen langjarige vluchtelingensituaties

  • Gemaakt op vrijdag 18 januari 2013 14:02

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR gaat met Nederlandse steun oplossingen zoeken voor situaties waar grote aantallen vluchtelingen al jaren in opvangkampen wonen, zoals in het oosten van Sudan.

Het kabinet heeft hiervoor 2,5 miljoen euro vrijgemaakt. Dat maakte minister Lilianne Ploumen dinsdag bekend na een gesprek met Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen António Guterres.

‘Deze mensen zitten al jaren in een uitzichtloze situatie. Kinderen groeien op zonder toekomstperspectief. De aantallen zijn te groot om ze door westerse landen te laten opnemen. Met onze steun gaat UNHCR zoeken naar duurzame oplossingen in de regio’, aldus minister Ploumen.

Eerder vanmorgen sprak Guterres met minister Timmermans van Buitenlandse Zaken over de situatie in onder meer Syrië, Somalië, en Mali. ‘De crisis in het noorden van Mali laat zien hoe kwetsbaar de Sahelregio is. Dat vereist een gecoördineerd antwoord van de internationale gemeenschap. De Europese Unie, in nauwe afstemming met de Verenigde Naties, heeft daarbij een belangrijke rol te vervullen, zowel politiek als humanitair’, aldus minister Timmermans

Minister Ploumen sprak met Guterres ook over het probleem dat sommige vluchtelingen uit Syrië zich niet laten registreren. Ze zijn bang voor represailles door het regime van Assad, bijvoorbeeld tegen achtergebleven familieleden. Internationaal is vastgelegd dat alleen geregistreerde vluchtelingen bescherming genieten onder het Vluchtelingenverdrag. UNHCR behandelt de gegevens vertrouwelijk en roept vluchtelingen op zich alsnog te registreren.

Bron: Europa-NU

Laatste Nieuws

Stel een Specifieke Vraag